Make your own free website on Tripod.com
despre Eugen Bãtrînu în citeva vorbe


autoportretevaze cu florimascati de Anul NouTescani 96peisajevernisaj cu artistii clujeni


    Vede lumina zilei în vara anului 1935, in zodia racului: de atunci nu va înceta sã-i placã sã trãiascã cînd efervescent, cînd molcom, punîndu-si mare parte din suflet în artã: fotografie si picturã. Fire sensibilã, Eugen Bãtrînu a fãcut primele declansãri cu aparatul de fotografiat în anul 1962, evident alb-negru, avînd marele avantaj al existentei laboratorului foto al Uzinei Metalurgice din Bacãu, unde si lucra ca tehnician.
    Pasiunea pentru imagine îl face ca în scurt timp (1965) sã devinã colaborator al ziarului local "Stagul Rosu" (Desteptarea de azi), aici publicîndu-si multi ani imaginile; perseverenta si experienta îi aduce o colaborare de cîtiva ani cu "Flacãra" (1971-1975), iar întîlnirea cu Dinu Lazãr îl face sã devin îl membru al Asociatiei Artistilor Fotografi (AAF) din Romania. Activitatea fotograficã devine mai sustinutã odatã cu bucuria primei expozitii, în 1976, la foto-cine-clubul casei de Culturã Bacãu. De atunci a mai expus, singur sau cu alti fotografi, aproape anual, pînã în 1999 la Vãlenii de Munte/Prahova (loc mirific unde se retrage de multe ori, la casa bãtrîneascã, pentru a se linisti si a lucra) sau în Oradea, Bucuresti, Piatra Neamt, Carei, Bacãu  sau Onesti. Premiul II obtinut la Carei, 1981, precum si alte cîteva premii obtinute la concursurile nationale  vin ca un început de confirmare a valorii sale artistice si o încununare a eforturilor depuse. Din 2001 se alãturã grupãrii fotografice DIZEL, cu care si expune la începutul acestui an (2002), rãmînîndu-i fidel pînã astãzi.
    Arta imaginii, fie fotografie sau picturã, devine astfel o modalitate de îngrijire a sufletului: Eugen Bãtrînu se retrage tipic racului, pentru a-si reîncãrca bateriile, pentru ca apoi sã revinã în fortã, mai vivace si mai tenace, motivat fiind de sensibilitatea sa specificã si de dorinta de-a împãrtãsi apropiatilor si "iubitilor" sãi amici o parte din sufletul sãu blînd, din trãirile si experientele sale...Alãturi de Eugen Bãtrînu, care în ciuda numelui sãu are totusi spiritul tînãr, am trãit momente de bucurie în lungile seri de discutii de la Dizel , cînd vinul si voia bunã fãceau sã zboare orele fãrã sã stim. Atunci au iesit la ivealã "perlele lui Bãtrînu"...cine nu are bãtrîni, sã-i cumpere!
    Fãrã a avea pretentia ca am prezentat iubitorilor de frumos de pe net cele mai bune imagini ale sale (timpul punîndu-si amprenta si pe acest aspect, dar lãsîndu-ne rãgazul sã-i îmbunãtãtim situl...),  vã amintim cã anul acesta Eugen Bãtrînu împlineste
30 de ani de activitate fotograficã.  Acum, la sfîrsit de an, împreunã cu gruparea DIZEL, îi dorim

LA MULTI ANI si SANATATE !

 

Iulian Pascaluta, 8 decembrie 2002
acasa